PÅ BESØG HOS KÆRVANG MATERIALER APS

EN HEMMELIG OPSKRIFT

EN HEMMELIG OPSKRIFT

Topdressing. Ordet lyder velsmagende i sig selv, og det har også vist sig at være en rigtig god forretning for råstofentreprenør Morten Nielsen, der har opfundet sin helt egen opskrift.

01.07.2023 skiftede Warrior 600 navn til Titan 600

Den rigtige kombination af ingredienser kan være mange penge værd. Det ved Morten Nielsen, der er indehaver af Kærvang Materialer ApS. Hos ham er muld, sand, naturgødning og kompost vigtige dele af hans hemmelige opskrift.

For godt fire år siden startede Morten Nielsen med at sælge topdressing, som blev købt ude i byen, men han var ikke tilfreds med kvaliteten. Og hvad stiller en driftig 35-årig mand fra Nordjylland så op? Han producerer den naturligvis selv.

På en travl uge producerer Morten Nielsen cirka 500 big bags med topdressing.

I dag langer Kærvang Materialer op til 900 kubikmeter egenproduceret topdressing og andre planteprodukter over disken på en travl uge. Eller disken er måske så meget sagt, da salget ikke kun sker i firmaets fysiske butik i Tylstrup, 15 kilometer nord for Aalborg, men også engros og gennem webshoppen gruslevering.dk. Men for at forstå Mortens succeshistorie skal vi spole tiden 12 år tilbage.

All-in på råstofferne
I 2009 lå det ikke i kortene, at Morten skulle leve af at drive egen virksomhed. Han havde et kontorjob i Aalborg, hvor han afregnede garantisager for et tysk firma, der sælger busser og lastbiler. Det var han sådan set fint tilfreds med, indtil han fik en idé til at supplere sin løn.

Syv gange om dagen bliver de mange big bags med topdressing læsset på lastbiler og kørt ud til kunderne.

”Jeg tænkte, det kunne være sjovt at sælge lidt råstoffer ved siden af, og da min far har en vognmandsforretning, var det helt oplagt. Så det startede med fire dynger med sand, granitskærver, stabilgrus og støbemix hjemme i indkørslen. Dengang solgte jeg kun til private, og det voksede stille og roligt. I 2013 gik jeg så all-in og sagde mit kontorjob op”, fortæller Morten.

Sand, grus, muld, flis og granit. Det var de første produkter på ”hylderne”, som løbende er blevet udvidet med nye varer.

Warrior-anlægget sorterer topdressingen, som Kærvang Materialer er blevet kendt for.

Et anlæg med knald på
Tilbage til topdressingen. Produktionen af planteprodukter startede i 2017, og der kom hurtigt gang i salget. Det første år brugte Morten et lille Viking-sortereanlæg, som egentlig fungerede fint, men to ting nagede den perfektionistiske nordjyde.

”Jeg kunne simpelthen ikke sortere blandingen langt nok ned i størrelse, og kapaciteten var slet ikke høj nok”, konstaterer Morten.

Her kom Aksel Benzin A/S ind i billedet. Til et åbent grusgravsarrangement i Hobro faldt Morten i snak med Claus Benzin, som foreslog et Powerscreen Warrior 600 sortereanlæg, der kan sortere op til 280 tons i timen. Og der gik ikke længe, før det spritnye Warrior-anlæg rullede ind på pladsen i Tylstrup.

Det var også på høje tid, at jeg fik nyt anlæg, for salget af topdressing eskalerede helt vildt i den periode.

- Morten Nielsen

”Der er virkelig knald på anlægget, som også har variabel hastighed. Du skal bare justere båndhastigheden, og så styrer det egentlig sig selv, til det skal fodres igen. Det var også på høje tid, at jeg fik nyt anlæg, for salget af topdressing eskalerede helt vildt i den periode”, fortæller Morten.

Selvom Powerscreen Warrior 600 er lille, er den udstyret med en stor tre m3 fødekasse.

40 big bags i timen
”Vi har råstofferne i forskellige bunker, og så vejer vi produkterne af i en gummiged og tipper det over i én stor dynge, som grovblandes med en skovl”, forklarer Morten, mens vi går forbi de høje bunker med muld, sand, naturgødning og forskellige typer kompost på pladsen i Tylstrup.

”Bagefter ryger det i sortereanlægget, der klarer resten”, fortæller han, og vi bevæger os videre mod påfyldningsanlægget, der ligesom topdressingen er hans egen opfindelse.

Morten Nielsen har også lavet sit eget påfyldningsanlæg ud af en gammel gødningsspreder.

”Dem har vi faktisk to af, og de er lavet på sådan en gammel gødningsspreder. Det er ikke så pænt, men det fungerer, og vi kan faktisk lave op til 40 big bags i timen”, forklarer Morten beskedent og fortsætter:

”Med vores Warrior-anlæg kan vi designe topdressingen, fuldstændigt som kunderne gerne vil have den. Hvis der for eksempel er en meget leret undergrund, så tilfører vi mere sand, og hvis nogen vil have energitilsætning, putter vi mere gødning i. Vi bruger et fint langmasket sold og kan derfor sortere produktet rigtigt langt ned i størrelse. Det er faktisk dét, vi er blevet kendt for”, siger han og griber en håndfuld af den færdige topdressing, som han stolt viser frem.

Med vores Warrior-anlæg kan vi designe topdressingen fuldstændigt, som kunderne gerne vil have den.

- Morten Nielsen

Den fine konsistens har gjort produktet til et populært valg – ikke kun for private og småentreprenører, men også hos anlægsgartnere og golfklubber, der stiller særligt høje krav til kvaliteten.

Rottweileren Buster nyder livet på pladsen i Tylstrup.

Ingen fine fornemmelser
Det er kun, når Morten viser rundt på pladsen, at armbevægelserne er store. Ellers har han fødderne solidt plantet i den nordjyske muld. Det vidner de ydmyge omgivelser i Tylstrup om. Mellem bunkerne af råstoffer løber rottweileren Buster og Jack Russel terrieren Ludvig, der er med på arbejde hver dag.

17-årige Christian hjælper med at læsse big bags hver dag efter skole.

”De render rundt og underholder kunderne. Og selvom Ludvig er fem gange mindre end Buster, er det ham, som bestemmer”, siger Morten med et smil.

Med jævne mellemrum bliver vores snak afbrudt af motorlyden fra en lille læssemaskine med 17-årige Christian bag rattet. Han arbejder på pladsen hver dag efter skole. Der arbejder også to fastansatte og en kontorassistent på halv tid. Og der er nok at se til hos Kærvang Materialer, som aldrig hopper over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til kvalitet og service.

Det samme kan jeg sige om Aksel Benzin A/S, for jeg har aldrig nogensinde oplevet en så god kundeservice.

- Morten Nielsen

”Handler man med os, skal man have den samme gode oplevelse, uanset om man køber for 50 eller 100.000 kroner. Det samme kan siges om Aksel Benzin A/S, for jeg har aldrig nogensinde oplevet en så god kundeservice. Jeg kunne ikke drømme om at købe maskiner et andet sted. De har simpelthen været så flinke”, siger Morten, der netop nu tygger på et tilbud på et større anlæg fra Powerscreen.

Kærvang Materialer har for nyligt udvidet med en ny, stor produktionshal.

For salget af topdressing går strygende, og plads er der nok af, da Kærvang Materialer lige har udvidet forretningen med en ny stor produktionshal og en 11 hektar grund, som ligger få hundrede meter fra den eksisterende plads.


FAKTA

KÆRVANG MATERIALER APS
• Etableret i 2009
• Ejes af Morten Nielsen
• 5 medarbejdere
• Sælger bl.a. sand, grus, granitskærver, muld, topdressing og træpiller
• Bruger kun organiske gødningsprodukter og kompost
• Producerer ca. 15.000 tons materialer hvert år
• Sorterer med en Powerscreen Warrior 600
• Leverer som tiplæs, i big bags eller med kran
• Sælger til private, anlægsgartnere, entreprenører, engrosforhandlere og golfklubber over hele Danmark