PÅ BESØG HOS GEMIDAN A/S

IKKE SÅ MEGET HOKUS POKUS

IKKE SÅ MEGET HOKUS POKUS

En tromlesorterer er ikke bare en tromlesorterer. Og slet ikke, når man hedder Gemidan og er en af landets mest innovative recycling-virksomheder.

Gemidan A/S har været pionerer på affaldsområdet siden 1988. En recycling-virksomhed, der brænder for bæredygtig og miljøvenlig håndtering af affald. Også når det handler om biomasse og kompost, som Gemidan sorterer enten onsite eller på sine egne pladser rundt i landet – blandt andet i Tulstrup i Nordsjælland.

Nemus 620 har en 5 m3 fødekasse, opstakker materialer i 3,5 meters højde og klarer op til 170 m3 i timen.

Fra affald til kompost og biobrændsel
På Nejedevej 20 i Tulstrup knokler Søren Nielsen og en 17 tons Komptech Nemus 620-tromlesorterer. Anlægget, som Gemidan købte af os i 2022, bliver blandt andet brugt til at lave kompost ud af have-/parkaffald.

“Først neddeler vi materialet på vores Komptech Crambo 6200, og så kører vi det igennem Nemus’en på et 30/40-sold for at få finstoffet ud. Vi bruger også anlægget til at tromle de store grene rene, så de kan sælges som biobrændsel”, siger maskinfører Søren Nielsen.

“Når finstoffet har komposteret i et lille års tid, ryger det tilbage igennem Nemus’en på et finsold, og så sælger vi det som borgerkompost. Og en gang i mellem laver vi også muldjord på anlægget”, fortsætter han.

Nemus 620 har selvjusterende og effektivt ”trækkende” fødebånd.

Giver aldrig op
Kapacitet og driftssikkerhed. Det var vigtigt, da Gemidan var på udkig efter en ny tromlesorterer. Nemus 620 kan klare op til 170 m3 i timen og har selvjusterende fødebånd, som sørger for, at tromlen ikke overfyldes. Og så bliver båndet trukket – ikke skubbet – så det glider nemt, selvom materialerne er våde og tunge.

Det er et pålideligt anlæg med den rigtige kapacitet og ikke så meget hokus pokus.

- Søren Nielsen, maskinfører hos Gemidan A/S

“Det er et pålideligt anlæg med den rigtige kapacitet og ikke så meget hokus pokus. Nemus’en starter op hver gang, og så kører den bare. Jeg har heller aldrig oplevet, at den er gået i stå”, fortæller Søren Nielsen.

Fra betjeningspanelet kan Søren Nielsen nemt og hurtigt sænke sidevæggen på Nemus 620.

Skift sold på 10 minutter og spar penge
En del af forklaringen bag den høje driftssikkerhed ligger også i anlæggets udstyr og opbygning. En specialudviklet Cleanfix-blæser holder motorrummet rent, og sidevæggen på Nemus 620 kan sænkes hydraulisk – via et betjeningspanel og uden brug af værktøj – så det er let at komme til og ind bag tromlerøret.

Det er nemt at åbne siden og vippe soldet ud, så man hurtigt kan rense, skifte det eller gøre rent bagved.

- Jacob Grabau, driftsleder hos Gemidan A/S

“Det er tydeligt, at man virkelig har tænkt over tingene. Anlægget er meget simpelt bygget op, og det er nemt at åbne siden og vippe soldet ud, så man hurtigt kan rense, skifte det eller gøre rent bagved. Det er meget servicevenligt”, siger driftsleder Jacob Grabau.

Der er også penge at spare, hvis man allerede har 620-tromlerør fra Doppstadt liggende. For de kan nemt bruges i Nemus 620, så man slipper for at købe nye.

“Vi skifter tit sold, så det er en fordel, at vi kan bruge vores Doppstadt-tromlerør, som vi havde en hulens masse af i forvejen”, smiler Jacob Grabau.

Inden for det sidste år har vi solgt i alt syv Nemus 620 til miljøvirksomheder over hele landet.

Nemus 620 er kompatibel med Doppstadt 620-tromlerør. Og det tager kun 10 minutter at skifte.


FAKTA

GEMIDAN A/S

• Etableret i 1988
• 32 medarbejdere
• Arbejder med ressourceudnyttelse, driftsoptimering og rådgivning på affaldsområdet
• Hovedkontor i Nørresundby
• Behandlingsanlæg i Frederikshavn, Holsted, Tulstrup, Ølstykke og i norske Larvik