PÅ BESØG HOS LYNGE NATURGØDNING APS

MOTORSTØJ OG HESTEMØG

MOTORSTØJ OG HESTEMØG

Vognmand Peter Ortmann Nielsen er vant til asfalt under dækkene. Men i 2021 overtog han Lynge Naturgødning ApS og fik også jord under neglene!

Peter Ortmann Nielsen står i en lille lagerhal i Lynge og fylder AdBlue på sin lastvogn. Han er på vej ud for at hente et stort læs hestemøg fra en rideskole få kilometer derfra, og 10 minutter senere får han det hele til at se let ud. Den tonstunge grab bliver fjernstyret med rolig hånd og fylder ladet på ingen tid. En smal sag for en garvet vognmand.

Hver tirsdag kører Peter Ortmann Nielsen ud til Holmegårdens Rideklub og henter hestemøg.

Helt ny vognbane
Peter har siddet bag rattet i 35 år og driver vognmandsforretningen Preben O. Nielsen i Ballerup, som han startede med sin far i 1989. Faktisk er det meste af Ortmann Nielsen-klanen vokset op med motorstøj og dieseldampe, siden Peters farfar startede P.O. Nielsen i Ordrup i 1938.

Det var sgu meget nemt, da jeg bare kom og hentede materialerne, men det er noget helt andet at stå på modsatte side af bunkerne.

- Peter Ortmann Nielsen, Lynge Naturgødning ApS

Man siger, at man ikke kan lære en gammel hund nye tricks. Men det er Peter nok ligeglad med, for i foråret 2021 fik han færten af en god handel og overtog Lynge Naturgødning. Men det var en stejl læringskurve selv at stå med snuden i bunkerne med muldjord, grus, barkflis og hvad man ellers finder på pladsen i Lynge.

”Det var sgu meget nemt, da jeg bare kom og hentede materialerne, men det er noget helt andet at stå på modsatte side af bunkerne. Selv efter så mange år i branchen, var der en del ting, jeg skulle lære helt fra bunden. Jeg glemmer aldrig vores første lørdag herude”, siger Peter og fortsætter:

”Jeg var her sammen med min kone, som har arbejdet på vores kontor i Ballerup i 25 år og har haft meget med jord at gøre. Men det her er stadig noget andet, og der kom 125 biler igennem på fem timer. Vi kæmpede virkelig og skulle lige lære, hvordan det hele hang sammen”.

Friske maskinkræfter
En forårsdag med sved på panden var gode lærepenge. Det gav Peter idéer til at udvikle forretningen, og det første (og måske også vigtigste) stop på vejen var maskinerne!

Powerscreen Warrior 1200 var det første anlæg, Peter købte af Aksel Benzin A/S.

”Der var kun en enkelt gummiged, så vi købte hurtigt én mere. Og anlægget, vi brugte til at harpe jord, var 25 år gammelt og fungerede ikke optimalt. Det duede altså ikke. For som jeg altid har sagt: Hellere betale afdrag end værkstedsregninger. Så det gamle anlæg røg ud, og jeg købte en helt ny Warrior 1200 af Aksel Benzin A/S”, siger Peter.

Hellere betale afdrag end værkstedsregninger.

- Peter Ortmann Nielsen, Lynge Naturgødning ApS

300 tons jord i timen. Det er kapaciteten på den Powerscreen Warrior 1200, der har knoklet hos Lynge Naturgødning i små to år.

”Den har kørt perfekt, og vi er glade for den. Vores gamle var også en Powerscreen, så vi ved, at de holder i mange år, og jeg vil selvfølgelig helst handle med nogen, jeg har tillid til. Og hvis det ikke var en god maskine, var der nok ikke blevet solgt så mange af dem, og så havde Aksel Benzin A/S måske slet ikke eksisteret i dag”, siger Peter med et skjult smil.

10 meter høje ambitioner
Men power-shoppingen stoppede ikke med Warrior 1200. Peter kunne nemlig se en fidus i at skaffe en stærk makker til sortereanlægget, så han lagde med det samme en ordre mere hos Aksel Benzin A/S – på en Telestack TC 420X, der kan opstakke materialer i 10 meters højde.

Det er simpelthen nummer ét at ha’ på pladsen.

- Peter Ortmann Nielsen, Lynge Naturgødning ApS

”Før lå man hele tiden at flyttede rundt på bunkerne. Alt den harpede jord, der ligger der, havde vi aldrig nogensinde haft klar uden opstakkeren”, siger han og peger på en mange meter høj jordbunke.

Telestack TC 420X klarer op til 400 tons i timen og har plads til hele 1.760 m3 under båndet.

”Du sparer tid, plads og brændstof. Og du får også et meget bedre produkt, fordi færdigvarerne ikke bliver gennemblødte i regnen, når de er stakket så højt. Så det er simpelthen nummer ét at ha’ på pladsen”, fortæller Peter videre.

Hurtig ind, hurtig ud
Bedre logistik er lig med mindre panik. Det var en anden læring, som Peter tog med fra sin første weekendvagt i Lynge Naturgødning. Det skulle simpelthen være hurtigere at få materialerne på traileren, pengene i lommen og glade kunder ud af klappen.

Det er kunderne, vi lever af, så vi vil gå rigtig langt for at få tingene til at glide.

- Peter Ortmann Nielsen, Lynge Naturgødning ApS

”Jeg købte sådan nogle store legoklodser i beton, så vi kunne lave materialedepoter meget tættere på indgangen. Og i dag kan du også betale med Dankort eller MobilePay direkte til mig eller maskinføreren. Du behøver ikke en gang at gå ud af bilen eller bakke med traileren. Det bliver ikke nemmere”, konstaterer Peter.

Lynge Naturgødning sælger til både vognmænd, anlægsgartnere og privatkunder.

”Nogle gange er det godt med friske øjne på tingene, og kunderne er glade for vores koncept. Jeg har det sådan, at hvis vi vil have folk til at købe vores produkter, er vi også nødt til at være klar til dem. Det er kunderne, vi lever af, så vi vil gå rigtig langt for at få tingene til at glide”, fortæller han videre.

Fuld maskinplade
Hvis man i sommeren 2022 kunne høre et højt ”Banko”, var det fordi Lynge Naturgødning fik fuld maskinplade fra Aksel Benzin A/S. For Peters Powerscreen og Telestack fik selskab af en tromlesorterer – en spritny Komptech Nemus 620, som har fået en varm velkomst på pladsen i Nordsjælland.

Det var faktisk noget af dét, vi købte den på – at den er så let at have med at gøre.

- Peter Ortmann Nielsen, Lynge Naturgødning ApS

”Den har virkelig været super til vores behov, og der er masser af plads i fødekassen. Vi bruger den blandt andet til at sortere stenene fra jorden, så du får den helt fine muldjord, og den er også god til at lave kompost og topdressing”, siger Peter og fortsætter:

”Og så tager det kun 10 minutter at skifte sold på den. Det var faktisk noget af dét, vi købte den på – at den er så let at have med at gøre”.

Med tromlesortereren Nemus 620 kom Lynge Naturgødning op på tre maskinbrands fra Aksel Benzin A/S – Powerscreen, Telestack og Komptech.

Jeg har en plan!
Selvom der er nok at se til i Lynge Naturgødning, har Peter ikke sluppet livet på landevejen. Og det er de rutinerede maskinførere Jan og Sinan, som holder styr på bunkerne, når Peter sidder bag rattet i sin Volvo-lastvogn dekoreret med Olsen Banden-motiver.

Peter er på pladsen 3-4 gange om ugen. Resten af tiden er han på farten med Egon Olsen i ryggen.

Og ligesom Egon Olsen har Peter haft en plan fra starten. En plan, der var timet og tilrettelagt – og heldigvis dufter mere af grisefest på Mallorca end Vridsløselille Statsfængsel.

”Vi har fået en rigtig god synergi. Materialerne bliver gjort klar med det samme, når vi får en bestilling, og så tager vi dem med, hvis vi kører rundt i nærheden. Og jo hurtigere vi kan levere varen, jo hurtigere vender kunderne tilbage og køber mere”, siger Peter med et lille smil.


FAKTA

LYNGE NATURGØDNING APS

• Ledet af Peter Ortmann Nielsen siden 2021
• 3 medarbejdere
• Har 2 sortereanlæg og 1 opstakker fra Aksel Benzin A/S
• Sælger muld, jord, flis, spagnum, sten, grus, topdressing m.m.
• Kunderne er både vognmænd, anlægsgartnere og private
• Datterselskab til vognmandsfirmaet Preben O. Nielsen A/S i Ballerup
• Ligger i Lynge – 30 kilometer nord for København