PÅ BESØG HOS BAKKEGAARD RECYCLING

MUSKELBUNDET FRA BAKKEGAARD

Muskelbundtet fra Bakkegaard

Store muskler er én ting. Men med den nye Komptech Lacero 8010 sparer BAKKEGAARD Recycling både tid, brændstof, en blokvogn og flere millioner kroner.

Vi kunne mærke, at noget stort var på vej.

En ny type hurtigtgående neddeler fra Komptech – med en kampvægt på 40 tons og 812 heste – satte bælterne på dansk jord i starten af juni. Og Komptech Lacero 8010 fik en lyndebut på E&H i Herning, hvor der var bid med det samme.

For neddeleren var knapt landet i den midtjyske muld, inden Ole Toft fra BAKKEGAARD Recycling A/S slog kløerne i det grønne muskelbundt. Men hvad er det, der gør Lacero 8010 så speciel?

Se Komptech Lacero 8010 arbejde nederst på siden

Ole Toft er oprindeligt udlært klejnsmed og har været produktionsdirektør i BAKKEGAARD Recycling A/S siden 2016.

Nej tak til stikkere

Slaglerne var det første på radaren hos Ole Toft. Komptech Lacero 8010 har en robust rotorvalse med faste slagler, og det gav et stort plus i bogen hos den 44-årige sønderjyde.

”Mange hurtigtgående neddelere har løse slagler, som er sårbare over for sten og metaller. De river også affaldstræet i stykker i stedet for at skære det, så man får stikkere, der ikke kan bruges hos varmeværkerne. Det problem har Lacero’en ikke”, siger Ole Toft.

Den nye type valse på Lacero 8010 vejer 3,5 tons, har 16 faste slagler og kører med 912 omdrejninger i minuttet.

En stopper for driftsstop

”Det næste, jeg kiggede på, var fødebordet”, lyder det fra Ole Toft.

”Vi støder tit på todelte systemer med bundkæder og medbringer. Men det duer bare ikke. Klodserne kiler sig ind og sætter sig fast mellem kæder og tandhjul, og det giver stoptider ad Pommern til. Har du 6-7 stop om dagen, kan du hurtigt bruge et par timer på at fikse det”.

Båndet er helt lukket til, så du undgår trælse driftsstop.

- Ole Toft, produktionsdirektør i BAKKEGAARD Recycling A/S

Lacero 8010 har et fladt fødebord med lamelbåndsføder, som fodrer rotorvalsen jævnt, og hvor materialerne ikke kommer på afveje.

”Båndet er helt lukket til, så du undgår trælse driftsstop. Og så har maskinen en god læssehøjde, så den kan fodres direkte med gummiged”, siger Ole Toft.

Fødebåndet er fladt, tæt og lavet af stål. Med en læssehøjde på 2,4 meter.

Groft til småt – i ét hug

Med teknikken på plads er vi nu nået frem til dét, som gjorde Ole Toft så ivrig efter at få handlen lukket på allerførste messedag i Herning.

For med sine 912 omdrejninger i minuttet og 16 skarpe tænder er Lacero 8010 ikke bare grov i munden. Den er også fin i kanten, når det kommer til fraktionerne.

Vi sparer en ekstra maskine til 4,5 millioner kroner og blokvognstransport til 6.000-7.000 kroner per opgave.

- Ole Toft, produktionsdirektør i BAKKEGAARD Recycling A/S

”Vi har altid kørt affaldet gennem både grovneddeler og finneddeler, men med Lacero’en kan vi gøre det grove til småt i ét hug. Så vi sparer en ekstra maskine til 4,5 millioner kroner og blokvognstransport til 6.000-7.000 kroner per opgave”, forklarer Ole Toft og fortsætter:

”Og så gør det ikke investeringen dårligere, at vi samtidigt kan skrue op for kapaciteten og ned for vores dieselforbrug og CO2-udslip”.

To arbejdsgange bliver skåret ned til én med Lacero 8010.

Den store eksamen

Håndslaget på Lacero 8010 blev givet med ét forbehold. For én ting er, at et anlæg ser godt ud på papiret, men kan det også levere på pladsen? Det var tid til den store eksamen.

Ham østrigeren var ikke bange for noget. Han blev ved med at presse på, og vi fodrede løs fra to sider, men maskinen åd bare det hele.

- Ole Toft, produktionsdirektør i BAKKEGAARD Recycling A/S

”Benzin kom forbi med både Lacero’en og en tekniker fra Østrig. Og nu har jeg ikke lyst til at give alt for meget ros, men maskinen var faktisk bedre, end jeg havde håbet på. Den var virkelig vild”, siger Ole Toft med et stort smil og fortsætter:

”Ham østrigeren var ikke bange for noget. Han blev ved med at presse på, og vi fodrede løs fra to sider, men maskinen åd bare det hele – uden at lave stikkere. Og da jeg troede, vi havde nået grænsen, fik jeg at vide, at den kun kørte på 75 procent. Det var helt vildt”!

Lacero’en neddeler både affaldstræ, have-/parkaffald og dybstrøelse.

Ren i tøjet

Lacero 8010 knoklede sig ind i varmen hos BAKKEGAARD Recycling, der nu var klar til at give produktionen en saltvandsindsprøjtning. Lige siden har maskinen turneret rundt på opgaver i hele landet, og den leverer bare varen, lyder det fra Ole Toft.

Vi laver omkring 30 tons mere og bruger næsten 20 liter diesel mindre hver time.

- Ole Toft, produktionsdirektør i BAKKEGAARD Recycling A/S

”Vi laver omkring 30 tons mere og bruger næsten 20 liter diesel mindre hver time. Det gør, at vi kan give kunderne en lavere pris per ton, og vi har heller ikke de der dumme og dyre driftsstop”, forklarer han og peger på en anden fordel:

“Vores maskinførere er rene i tøjet, når de kører både til og fra arbejde. For maskinen er hurtig at gøre klar og nem at vedligeholde. Alt er fremme, så du slipper for at kravle rundt på den, og kommer der noget forkert i fødekassen, kan du køre bunken tilbage ud af den åbne bagende og tage det væk. Det er klaret på få minutter”.

Komptech Lacero 8010 har en kapacitet på op til 400 m3 i timen.

På pletten

Ole Toft stiller ikke bare høje krav til maskinerne. For ham er det lige så vigtigt at have en samarbejdspartner, der kan hjælpe med at løse lige netop de udfordringer, som BAKKEGAARD Recycling står med.

”Vi ved, hvordan tingene skal være for at få arbejdsdagen til at glide og møde kundernes krav. Her skal Benzin have stor ros. For deres servicefolk er løsningsorienterede og hurtige på aftrækkeren, og så har de et godt lager med slid- og reservedele, så vi altid kan komme videre”, forklarer Ole Toft.

BAKKEGAARD Recycling har blandt andet fået lavet vandoverbrusning på Lacero 8010, så maskinen støver mindre på arbejdsstedet.

Med en fjernbetjening kan man køre bunken retur ud af den åbne bagende og fjerne uønskede materialer.

Terminatoren

Lacero 8010 er den største hurtigtgående neddeler fra Komptech. Men det er ikke første gang, at BAKKEGAARD Recycling hiver en stor Komptech-neddeler ned fra hylderne hos Aksel Benzin A/S. Det er faktisk ikke en gang den første i år.

I foråret blev der nemlig også sat BAKKEGAARD-logo på en Terminator 6000 S, der er Komptechs topmodel inden for langsomtgående neddelere.

Vi har skiftet 10 tænder efter 480 timer – intet andet!

- Ole Toft, produktionsdirektør i BAKKEGAARD Recycling A/S

”Det er en stor krabat på 27 tons, og den æder sgu alt. Vi kører have-/park, rødder, deponiaffald og stort brandbart på den. Vi fik et stort projekt på Falster, hvor vi regnede ud, at vi med Terminatoren kunne lave 10-15 tons mere i timen end med de mindre modeller”, siger Ole Toft.

”Ligesom Lacero’en har den en god opbygning. Ikke kun når det kommer til tænderne, men også hældningsgraden ved kammen. Og så er den lige så let at gå til og vedligeholde. Vi har skiftet 10 tænder efter 480 timer – intet andet”, fortæller Ole Toft.

Vil du vide mere om Lacero 8010, Terminator 6000 S eller et af Komptechs andre anlæg, så tag fat i Claus Benzin på 20 48 46 60 / cb@akselbenzin.dk.

 

Se Komptech Lacero 8010 arbejde her


FAKTA

BAKKEGAARD RECYCLING A/S

  • Startet i 1962
  • 11 medarbejdere
  • Overtaget af MIS Recycling A/S i 2016
  • Arbejder med genanvendelse af grønt affald
  • Kontor i Taulov og miljøcentre i Randers og Rødding
  • Entreprenørmaskiner: 7 gummigeder og 3 håndteringsmaskiner
  • Neddelere og sortereanlæg: 6 neddelere, 4 tromlesorterere og 1 rystesorterer